Rode wijn koud of op kamertemperatuur

Je hebt vast wel eens gehoord dat rode wijn het beste op kamertemperatuur is te serveren. Dit is dan ook de meest gangbare manier om rode wijn te drinken. Toch is dat tegenwoordig niet meer een vaste stelregel. Het hangt namelijk onder meer af van het soort rode wijn of je deze het beste koud of op kamertemperatuur drinkt. Bovendien is het ook nog maar net de vraag hoe hoog of laag de temperatuur in de kamer is. 

Wist je dit? Bij de term kamertemperatuur geldt dat je voor het serveren van rode wijn uit kan gaan van een ideale temperatuur tussen 15 en 18 graden Celsius.

Rode wijn drinken op ideale temperatuur

Een temperatuur tussen 15 en 18 graden Celsius is perfect om rode wijn te drinken, die je op deze kamertemperatuur serveert. Dit is op de meeste rode wijnen van toepassing. Bij het drinken van een te warme wijn, loop je het risico dat de tannine net als de alcohol de smaak overheerst. Hierdoor ontstaat er een disbalans in de smaak. Bij het drinken van een te koude rode wijn, ontstaat er smaakverlies en gaat het aroma eveneens verloren.

15-18 graden Celsius is weliswaar de standaard temperatuur voor rode wijn, maar toch zijn er ook uitzonderingen. Zo zijn lichtere rode wijnen beter om op een lagere temperatuur te drinken. Pinot Noir is een voorbeeld van een rode wijn die uitstekend te serveren is op een temperatuur tussen 12 en 15 graden Celsius. 

Er zijn echter ook rode wijnen, die nog beter tot hun recht komen als je deze drinkt op een hogere temperatuur, zoals tussen de 17 en 20 graden Celsius. Een voorbeeld hiervan is een Cabernet Sauvignon. Dit is namelijk een stevige rode wijn net als Syrah die je eveneens beter op een wat hogere temperatuur drinkt. De ideale temperatuur is belangrijk om rode wijn te drinken, want dit heeft een positieve invloed op de smaakbeleving.

Standaard: 15-18 graden Celsius
Lichte rode wijn:12-15 graden Celsius
Stevige rode wijn: 17-20 graden Celsius

Hoe controleer je de temperatuur van rode wijn?

Wil je rode wijn koud of op kamertemperatuur drinken, dan is het wel belangrijk om te weten wat de temperatuur is. Neem je een fles rode wijn in de hand en voelt deze koel aan of juist heel warm? Je weet dan niet wat de exacte temperatuur is, maar daar is een oplossing voor. Er bestaan namelijk wijnthermometers en deze gebruik je om de temperatuur vast te stellen. 

Mocht je niet over een wijnthermometer beschikken, dan kan je gevoelsmatig wel bepalen of een fles wijn te warm of te koud aanvoelt. Een te warme fles laat je dan, voor de rode wijn uit te schenken, even enkele minuten in de koelkast afkoelen. Het is ook mogelijk om van een wijnkoeler gebruik te maken. Denk je dat de fles wijn wel heel koud aanvoelt, maar is het een wijn die je warmer moet serveren? Dan is het raadzaam om de rode wijn op een warme plek neer te zetten. 

Beste manier voor rode wijn consumeren

Naast de ideale temperatuur voor het drinken van rode wijn, geldt dat er nog andere tips zijn om rode wijn op de beste manier te consumeren. Het soort wijnglas heeft namelijk ook invloed op het vrijkomen van aroma’s en op de smaakbeleving. Een stelregel is dat je rode wijn in een glas met een brede basis drinkt, zoals in de vorm van een grote kelk. 

Laat de wijn ademen

De wijn krijgt door de grote kelk alle gelegenheid om vrijuit te ademen, waarbij de aroma’s zich bovenin het glas verzamelen. Dit is onder meer ideaal, omdat je op deze manier de wijn goed kan ruiken. Verder beschikt het glas bij voorkeur over een lange steel. Die gebruik je om de wijn in het glas te laten draaien. Je hoeft de kelk dan niet aan te raken en dat voorkomt dat je onbedoeld de wijn met je handen warmer maakt.

150 ml rode wijn in een glas

Je krijgt bij het vullen van een groot glas al snel de neiging om te veel rode wijn in te schenken. De beste manier om rode wijn in te schenken, is door een hoeveelheid van 150 ml aan te houden. Dit komt bij een wijnglas voor rode wijn overeen met het vullen van een derde van het glas. Schenk je meer rode wijn in het glas dan is er minder ruimte om te ademen en je loopt het risico dat je gaat knoeien bij het walsen van de wijn. 

Het is dus belangrijk om de ideale temperatuur te bepalen voor het drinken van rode wijn, maar ook het juiste glas te kiezen en de juiste hoeveelheid in te schenken.



Rode wijn koud of op kamertemperatuur