Wat is het verschil tussen prosecco en cava?

Er zijn meerdere verschillen tussen prosecco en cava te benoemen. Het eerste verschil is dat prosecco uit Italië komt en cava komt uit Spanje. Zo is er ook een verschil aan te wijzen als het gaat om de manier waarop prosecco en cava worden gemaakt. Bij prosecco is er sprake van het toepassen van de zogenoemde charmat methode. Hierbij vindt de tweede gisting in een tank plaats in plaats van in de fles. Bij cava wordt de bubbelwijn met een tweede gisting in de fles geproduceerd met een rijping van ongeveer negen maanden. Dit zijn al twee grote verschillen en om deze verder te duiden, is het handig om de specifieke kenmerken van prosecco en cava te leren kennen.

Unieke kenmerken van prosecco

Een uniek kenmerk van prosecco is dat deze mousserende wijn van één druivensoort wordt gemaakt. Glera is de naam van de druif die van origine uit de regio Veneto in Italië komt. Overigens hebben wij in het aanbod verschillende soorten mousserende wijnen beschikbaar uit meerdere gebieden in Italië, zoals onder meer ook uit Lombardije, Trentino en Piemonte. Bij het produceren van wijn is er zoals gezegd sprake van de charmat methode. 

Licht zoetig en fruitige smaak

Een bijzonder kenmerk betreft de smaak, die als licht zoetig en fruitig, maar ook levendig is te omschrijven. Er is overigens wel een onderscheid te maken tussen verschillende varianten prosecco. Naast een licht mousserende wijn ofwel spumante is er sprake van een mousserende wijn ofwel frizzante. Prosseco is niet echt een wijn die bedoeld is om lang te bewaren en het is het beste om een geopende fles wijn op te drinken. Overigens behoort prosecco tot de goedkoopste mousserende wijnen en dit is te danken aan de snelle wijze waarop deze wijn te produceren is. Verder onderscheidt prosecco zich ten opzichte van cava in de grootte van de bubbels, die bij cava kleiner zijn.

  • Glera druif
  • Regio Veneto
  • Licht zoetig en fruitig
  • Spumante/licht mousserend
  • Frizzante/mousserend
  • Direct consumeren na opening
  • Grote bubbels
  • Voordeligste bubbelwijn


Unieke kenmerken van cava

Wil je cava kopen dan heb je bij ons de keuze uit een ruim aanbod, waarbij de bubbelwijn uit verschillende regio’s in Spanje afkomstig is. Van oorsprong komt cava uit Catalonië uit de provincie Penedès.Voor het maken van cava wordt er vaak gebruik gemaakt van meerdere soorten druiven. Macabeo is daar een voorbeeld van net als xarel-lo, verdejo en parellada. Er zijn meerdere varianten van cava beschikbaar van droog ofwel brut tot zeer zoet ofwel dulce. Bij het maken van cava is er sprake van de toepassing van de traditionele methode met een tweede gisting in de fles. De rijping is kort met negen maanden. 

Milde smaak met kruidige toon

De smaak van cava is mild met veelal een kruidige toon. Het bijzondere is dat de verschillende druiven die in een mix worden gebruikt elk ook over unieke kenmerken beschikken. Zo krijgt de bubbelwijn body dankzij xarel-lo en komt er een romige structuur tot stand door parellada. Een fris zuurtje wordt toegevoegd met de druif macabeo. Cava is het beste direct na aankoop en openen van de fles te drinken, want het is geen bubbelwijn om lang te bewaren. Er is met betrekking tot prosecco een verschil in prijs, want een fles cava is doorgaans net wat hoger geprijsd. Cava heeft verder kleinere bubbels in vergelijking met prosecco.

  • Mix van druiven: xarel-lo, parellada, verdejo, macabeo 
  • Regio Catalonië, provincie Penedès
  • Mild van smaak met kruidige toon
  • Van droog/brut tot zoet/dulce
  • Beste na openen op te drinken
  • Kleine bubbels
  • Middelste prijsklasse mousserende wijn


Prosecco of cava bij verschillende gerechten

Naast de unieke kenmerken die de verschillen tussen prosecco en cava laten zien, is er ook een verschil in toepassing bij gerechten. Cava is bijvoorbeeld ideaal om te serveren bij gerechten als tapas van vlees of vis. Het is heerlijk om een glas cava te drinken bij bijvoorbeeld gamba’s, maar ook om de bubbelwijn te proeven in combinatie met eiergerechten en zoute snacks. Prosecco is perfect om te combineren met gerechten in de vorm van zoute antipasti, variërend van prosciutto tot pecorino. Deze mousserende wijn doet het ook goed bij pastasalades met kip.

Wat is dan het verschil met champagne?

Er is natuurlijk nog een belangrijke mousserende wijn naast prosecco en cava en dat is champagne. Er zijn tussen champagne, prosecco en cava overeenkomsten, maar zeker ook verschillen. Zo wordt champagne gemaakt van drie druivensoorten, namelijk pinot noir, pinot meunier en chardonnay en is deze bubbelwijn afkomstig uit de regio Champagne in Frankrijk. De productiemethode is traditioneel met een tweede gisting op de fles en een rijping gedurende vijftien maanden. Dit is uiteraard een verschil met cava die als bubbelwijn een korte rijping kent van negen maanden. Een ander verschil is de smaak, want deze is zowel verfijnd als fris met onder meer een appeltoon of toon van citrus. Champagne is de duurste van de mousserende wijnen in het rijtje van prosecco en cava.

Prosecco en cava