Wat is prosecco?

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn en tevens de naam van de witte druif die ervoor gebruikt is. Deze wijn neemt je mee naar een ver verleden. De heuvels van de regio Veneto in Italië vormen al honderden jaren de groeiplaats voor prosecco druiven. Deze witte druif staat officieel meer bekend onder de naam glera. Dit is een belangrijk kenmerk, want prosecco heeft in 2009 de DOCG-status toegekend gekregen. Prosecco is wat dat betreft net als champagne een beschermde naam.

Wist je dat je bij het kopen van prosecco het beste let op de aanwezigheid van het zegel of label van Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dan weet je zeker dat je een fles Italiaanse mousserende wijn van de hoogste kwaliteit  krijgt van de witte druif glera.

Prosecco verwijst naar gleradruif

Prosecco verwijst naar de druif met de naam glera en niet naar de regio waar de Italiaanse mousserende wijn vandaan komt. Dit is dus een verschil met champagne  en zo is er ook een verschil met cava. Er is uiteraard wel een specifieke regio in Italië aan te wijzen, waar prosecco vandaan komt. Veneto is het gebied waar de speciale druivensoort groeit in de omgeving van plaatsen als Valdobbiadene en Conegliano. De duurste prosecco van de allerbeste kwaliteit (grand cru) komt overigens uit Cartizze.

Charmat of cuve close methode

Het maken van prosecco gebeurt aan de hand van de charmat of cuve close methode. Deze bereiding betekent dat de tweede gisting zich afspeelt in een afgesloten tank. Hierdoor lost het koolzuurgas dat uit de gisting voortkomt zich in de wijn op. Dit is overigens ook een duidelijk andere manier dan bij champagne gebruikelijk is. Daar vindt de tweede gisting namelijk in de fles plaats. De tweede gisting gaat bij het maken van prosecco bovendien veel sneller omdat de bereidingstank een grotere inhoud heeft. Door deze speciaal manier van bereiden ontstaat er een frisse Italiaanse mousserende wijn.

Spumante en frizzante prosecco

Er zijn in hoofdlijnen twee verschillende soorten prosecco te onderscheiden, namelijk frizzante en spumante. Bij spumante prosecco is er sprake van meer bubbels (mousserend)en is de fles vaak met een muselet  afgesloten. Frizzante prosecco kent minder bubbels (licht mousserend) en de fles is veelal van een kurk of van een draaidop voorzien. 

Smaak van prosecco

De smaak van de Italiaanse mousserende wijn varieert uiteraard, maar er is wel een overeenkomst. Prosecco kenmerkt zich doorgaans door een combinatie van een fruitige en frisse smaak of bloemige smaak. Je proeft bijvoorbeeld de smaak van honing of van peer, maar ook van een appel of ander fruit. Er is vaak een misverstand en dat is dat prosecco altijd zoet is. De smaak is vooral fruitig of bloemig, maar niet standaard zoet. De mate van zoetheid is namelijk afhankelijk van hoeveel suikers erin zitten. Bij prosecco brut nature is er bijvoorbeeld nog maar 3 gram restsuiker aanwezig, maar bij doux of sweet is dat 100 gram. Je kan dus op het aantal gram restsuiker letten om te zien of het een zoete of minder zoete prosecco is.

Prosecco serveertips

Het is voor de smaakbeleving aan te raden om prosecco koel te drinken. De ideale temperatuur ligt daarbij tussen de 5 en 8 graden Celsius. Na het bestellen van deze Italiaanse mousserende wijn bewaar je deze in de koelkast tot je de fles opent. De lage temperatuur laat de frisheid van de bubbelwijn perfect naar voren komen. Schenk je de mousserende wijn in een tulpglas dan blijven de bubbels langer aanwezig. Bovendien ervaar je de subtiele bloemige en fruitige geur op deze manier optimaal. 

Geopende fles niet te lang bewaren

Heb je een fles prosecco geopend? Dan kan je deze maar beter niet al te lang bewaren. Het is aan te raden om de fles wijn binnen drie dagen na opening te consumeren. Het koolzuur verdwijnt na opening van de fles namelijk redelijk snel en als de bubbels weg zijn, is de kwaliteit er ook niet meer.

Heerlijk als aperitiefje of om cocktail mee te maken

Prosecco is ideaal om als fris aperitiefje te drinken, maar ook populair om een cocktail mee te maken. In de zomer is het bijvoorbeeld heerlijk om een limoncello prosecco cocktail te drinken of om de mousserende wijn te combineren met bessensiroop. 

Ruime keuze uit Italiaanse mousserende wijnen

Prosecco is een van de populairste Italiaanse mousserende wijnen en daar hebben wij allerlei soorten van in het assortiment opgenomen. Bijvoorbeeld deze Prosecco II Fresco Millesimato Villa Sandi. Bestel je deze Italiaanse mousserende wijn van de druif glera dan krijg je een wijn met een fruitig boeket met een zachte en droge smaak. Bekijk ook de andere prosecco wijnen van de gleradruif om een keuze te maken. Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Wat is prosecco