Wat maakt een wijn biologisch?    

Een biologische wijn komt voort uit druiven die op een natuurlijke en biologische wijze geteeld zijn. De manier van telen en produceren bepaalt of een wijn biologisch is of niet. In het natuurlijke proces van het maken van biologische wijn is er geen sprake van het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo zijn er nog een aantal factoren, die een wijn biologisch maken. Ontdek hier alles over biologische wijnen die op natuurlijke wijze tot stand komen. Uiteraard heeft Your Wine Online ook natuurlijke en zelfs biodynamische wijnen in het aanbod opgenomen.

Wat is biologische wijn?

De basis voor biologische wijn begint bij biologische wijnbouw. Een wijnboer die biologische wijn maakt, gebruikt bijvoorbeeld geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien is er bij deze natuurlijke manier van wijn maken geen sprake van genetische modificatie. 

Hoe maak je wijn biologisch?

Een wijngaard met druiven om biologische wijn van te maken, heeft speciale aandacht nodig. Bijvoorbeeld door in plaats van kunstmest, gebruik te maken van organische meststoffen, zoals compost en mineralen. Het tegengaan van onkruid is op verschillende manieren mogelijk. De wijnboer kan de grond handmatig of op mechanische wijze vrijmaken van onkruid. De biologische teelt voor wijnbouw richt zich vooral op het creëren van een natuurlijke en gezonde voedingsbodem.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Biologische wijn ontstaat zonder toepassing chemische bestrijdingsmiddelen om bijvoorbeeld ziekten te bestrijden. In plaats daarvan zijn er uiteenlopende middelen om ziekten van de wijnranken en druiven tegen te gaan. Bijvoorbeeld door natuurlijke middeltjes in te zetten, zoals een mix van water, kalk en koper. Een ander natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen ziekten, betreft plantenaftreksels, zoals van onder meer zeewier en netels. De complexiteit van wijn is bij biologische teelt te beïnvloeden. Dit is onder meer mogelijk door verschillende plantensoorten tussen de wijnranken te planten en tot groei te laten komen. Zo kan een biologische wijnboer er ook voor zorgen het microbiologisch leven in de grond voor de wijnbouw te optimaliseren.

Biologisch productieproces

De wijngaard vormt dus de basis voor biologische wijn, maar ook tijdens het productieproces wordt er geen gebruik gemaakt van onnatuurlijke toevoegingen. Er komt bij het maken van biologische wijn in de wijnkelders dan ook geen kunstmatig middel of synthetisch conserveringsmiddel aan te pas. Het is bijvoorbeeld ook niet mogelijk om toevoegingen toe te passen tijdens het productieproces om daarmee de kleur of smaak van de wijn te beïnvloeden. Uiteraard zijn er altijd verschillen in kleurtinten, dit geldt zowel voor rode wijn als voor witte wijn.

Sulfiet in biologische wijn

Sinds de intrede van biologische wijn als officiële benaming liggen er afspraken met betrekking tot het toepassen van sulfiet in wijn. Het is geoorloofd om sulfiet in biologische wijn te verwerken, maar er gelden wel limieten voor. Dat het toegestaan is, om sulfiet te gebruiken, komt omdat het snelle veroudering ofwel oxidatie tegengaat. Sulfiet functioneert wat dat betreft om bacteriën en gistcellen in wijnen te elimineren. Het hangt van de hoeveelheid suiker in de biologische wijn af om de limiet van de toegestane hoeveelheid sulfiet te bepalen.

  • 100 mg sulfiet bij minder dan 2 gram suiker
  • 120 mg sulfiet tussen 2 gram en minder dan 5 gram suiker
  • 170 sulfiet bij meer dan 5 gram suiker

Wist  je dat er in Spanje net als in Frankrijk wijnen gemaakt worden zonder dat er sulfiet aan is toegevoegd? Aangezien deze wijnen daarom minder bescherming hebben tegen snelle veroudering, dienen deze wijnen beneden 15 graden Celsius bewaard te worden.

EU-label biologische wijn

Er bestaat een keurmerk waaraan biologische wijn herkenbaar is. Dit betreft het zogenoemde EU-Biologisch keurmerk. Een ander label dat van toepassing is op biologische wijnen is het BIO-label of Biologisch-label. Het Europese label voor biologische wijn is herkenbaar aan een logo in de vorm van een blaadje met 12 sterretjes. Het logo kan groen, zwart of wit van kleur zijn. Biologische gecertificeerde wijnboeren maken gebruik van dergelijke labels. De producten zijn pas te kenmerken als biologisch indien deze voor meer dan 95% bestaan uit biologische bestanddelen. 

Wat is biodynamische wijn?

Er zit een verschil tussen biologische wijn en biodynamische wijn. Bij het maken van biodynamische wijn is het natuurlijke proces in de basis gelijk aan die van biologische wijn. Er wordt echter een filosofie aan toegevoegd, die voorkomt uit het gedachtengoed van Rudolf Steiner. De antroposofische filosofie gaat uit van vier belangrijke elementen, namelijk water, vuur, lucht en aarde. De stand van de maan en de zon speler daarin een rol, want deze beïnvloeden de elementen. Een biodynamische wijnboer maakt gebruik van deze kosmische cycli en invloed op elementen om biodynamische wijn te maken vanuit een holistische kijk op het natuurlijke leven. Dit is dan ook het verschil met het maken van biologische wijn. Matsu El Picaro Toro is een voorbeeld van een biodynamische rode wijn.