Wijn decanteren    

Bij een exclusief diner hoort een exclusieve uitstraling. Je dekt de tafel met een mooi tafelkleed, zorgt voor passend servies en schenkt een goede wijn bij de gerechten. Het overschenken van de inhoud uit een wijnfles in een karaf is wijn decanteren. Dit doe je niet alleen om een mooie karaf wijn op tafel te zetten, maar vooral om het bezinksel in de fles achter te laten. Bij wijn karafferen, krijgt de wijn extra zuurstof en dit zorgt ervoor dat er meer smaak- en geurstoffen vrijkomen. Decanteren en karafferen hebben betrekking op dezelfde handeling, maar het effect ervan verschilt. Overigens worden beide termen ook wel door elkaar gebruikt, maar hier ontdek je de verschillende effecten.

Wanneer ga je een wijn decanteren?

Het decanteren van wijn is bedoeld om bezinksel in de wijnfles achter te laten als je de wijn overschenkt in een karaf. Bij vintage port en bij oude wijnen die lang gerijpt zijn, ontstaat er bezinksel onderin de fles. Je schenkt de wijn net als bij het karafferen in een karaf en zorgt ervoor dat de wijn zich van het depot scheidt.

Wist je dat het sediment in een oude fles rode wijn een natuurlijk verschijnsel is? Tijdens het verouderingsproces van rode wijn ontstaat er als vanzelf een bezinksel. Dit heeft met het polymerisatieproces te maken, waarbij tannine en kleurstof op elkaar reageren.

Hoe wijn decanteren?

Het doel van decanteren is om het bezinksel niet mee te schenken in de karaf. Om dit te bereiken, is het belangrijk om de wijnfles voor het decanteren enkele uren rechtop te laten staan. Hierdoor krijgt het bezinksel genoeg tijd om naar de bodem van de wijnfles te zakken. 

Open de fles voorzichtig nadat het bezinksel zich op de bodem bevindt. Maak gebruik van een decanteerkaraf om de wijn heel zorgvuldig en langzaam over te schenken. Een decanteerkaraf onderscheidt zich door het design van een gewone karaf. Het zijn namelijk hoge karaffen met een smal ontwerp. 

Je houdt het bezinksel het beste in de gaten door de wijn tegen het licht in over te schenken. Is er geen daglicht meer dan heb je misschien de kaarsjes al aangestoken. In dat geval is het mogelijk om de hals van de wijnfles boven het kaarslichtje te houden. Op het moment dat het sediment de hals bijna bereikt, is het wijn decanteren klaar. Het is namelijk niet de bedoeling dat er alsnog bezinksel in de karaf terechtkomt.

Nadeel bij oude wijn decanteren

Wijn decanteren zorgt voor een scheiding van het bezinksel en de wijn, maar ook voor het creëren van extra zuurstof. Dit is bij oude wijnen niet altijd wenselijk, want de delicate smaak en geur gaat mogelijk verloren doordat er zuurstof bij komt. Mocht er bijvoorbeeld nog een aroma van fruit aanwezig zijn dan bestaat de kans dat je daar na oude wijn decanteren niets meer van merkt. Een ander mogelijk nadelig effect is dat de tannine afneemt en dat de smaak van alcohol de overhand krijgt. Hierdoor kan de wijn het evenwicht verliezen, wat de oorspronkelijke rijke smaak niet ten goede komt.

Wijn karafferen

Het doel van wijn karafferen is het creëren van extra zuurstof. Je hoeft dus minder voorzichtig te zijn bij het overschenken in een karaf dan bij wijn decanteren. Het karafferen van wijn gebeurt vooral vaak bij jonge rode wijnen, maar ook bij witte wijnen als Riesling en Bourgogne wijnen. 

Voordeel van wijn karafferen

Het voordeel van wijn karafferen, is dat de aroma’s door contact met zuurstof beter tevoorschijn komen. Bij gesloten wijnen en jonge kwaliteitswijnen van minder dan een jaar oud, zorgt karafferen voor meer aroma. Het is aan te raden om bij deze handeling van een karaffeerkaraf gebruik te maken. Deze heeft een smalle hals van boven, maar een brede onderkant. Hierdoor heeft de wijn in de karaf alle ruimte om in vrijheid te bewegen en zoveel mogelijk in contact te komen met het zuurstof.

Alternatief voor karaf

Heb je geen decanteerkaraf in huis of karaffeerkaraf bij de hand dan is het mogelijk om een alternatief te gebruiken. Het is in ieder geval belangrijk dat, als je een gewone karaf gebruikt deze volledig vrij van geur en perfect schoon is. Een ander alternatief is het gebruik van een waterkan of van een maatbeker. Dit is een optie om meer zuurstof in contact te laten komen met de wijn. 

Bestel je wijn online

Bij Your Wine Online bestel je gemakkelijk je favoriete wijn online met onder meer keuze uit rode wijnen, witte wijnen en rosé. Het is natuurlijk lang niet altijd nodig om wijn te decanteren of te karafferen. Houd bijvoorbeeld rekening met het jaar en met het type wijn. Wij staan graag voor je klaar om je meer informatie te geven.

Wijn decanteren