Dom Pérignon
Dom Pierre Pérignon, Benedictijnse monnik, siert zijn tijdperk door zijn ontdekking op de Abdij van Hautvillers van het geheim van de wijn van Champagne.
Dom Pierre Pérignon werd in 1639 geboren in Sainte Menehould in de Champagne. Na zijn noviciaat op de abdij van Saint-Vannes-de-Verdun werd hij overgeplaatst naar de abdij van Hautvillers, waar hij gedurende 47 jaar, tot zijn dood, de functies van Procureur en Keldermeester op zich nam. Omdat hij een hartstochtelijk werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van niet-mousserende wijn, sprankelende en prestigieuze wijn te maken, die door het hof ook wel “le vin du père Pérignon”, “le vin diable” en “le vin saute-bouchon” werd genoemd.
Dom Pérignon ontdekte vijf elementen, die bestanddeel zijn van het geheim van Champagne:
– Assemblage van druiven en wijnen uit verschillende soorten gebieden;
– Snelle persing van de rode druiven, zodat een kristalhelder blank sap verkregen wordt;
– Gebruik van sterke glazen flessen, die de druk van de wijn kunnen dragen;
– Het toepassen van Spaanse kurk om de flessen te sluiten in plaats van de daarvoor gebruikte houten doppen;
– Graven van kelders in het krijt, zodat de rijping op constante temperatuur kan plaatsvinden.
Naast deze fundamentele ontdekkingen, maakte Dom Pérignon grote vooruitgang in het cultiveren, selecteren en verzorgen van de wijngaarden in het Champagne gebied.
De abdij van Hautvillers is eigendom van Moët & Chandon en de naam van Dom Pérignon mag uitsluitend door Moët & Chandon gebruikt worden. In 1936 introduceerde het huis Moët & Chandon als eerste een prestige cuvée, genaamd: Cuvée Dom Pérignon.
Onderstaand een foto van de abdij Hautvillers. 1 ding is duidelijk: Dom Pérignon rocks!