ALLES OVER DE HEERLIJKSTE ROSÉ WIJNEN

Rosé wijnen maken van een zomerse dag echt een feestje, maar combineren ook perfect bij de meest uiteenlopende gerechten. Net als bij witte wijn en rode wijn zijn er allerlei verschillende soorten rosé wijnen verkrijgbaar. De smaken verschillen van fruitig tot krachtig en van droog tot fris. Het is dan ook mogelijk om voor elk soort gelegenheid de heerlijkste rosé te bestellen.

 

Wist je dat rosé de oudste soort wijn in de geschiedenis is? Rode wijn werd bijvoorbeeld pas in de zeventiende eeuw ontdekt.

 

HOE ONTSTAAT ROSÉ WIJN?

Rosé is een wijnsoort die afkomstig is van verschillende druivenrassen en veelal van blauwe druiven, maar soms ook gecombineerd met witte druivensoorten. Het uiterlijk van rosé kenmerkt zich uiteraard door de bijzonder fraaie kleur, waar overigens ook weer variatie in rosétinten te onderscheiden is. De kleur ontstaat tijdens het proces van wijn maken door de schillen minder lang bij de kleurloze most ofwel het sap te laten blijven in verhouding tot de tijd bij rode wijn.

 

INTENSITEIT VAN DE KLEUR

De kleur van rosé wordt intenser naarmate de schillen langer met het kleurloze sap in contact staan. De schillen van de druiven geven wat dat betreft tijdens het traditionele proces kleur af aan het sap. Verder heeft de druivensoort eveneens invloed op de intensiteit van de kleur van rosé wijn en zorgt een intensere kleur eveneens voor een krachtiger smaak. Dat rosé vaak licht en fris smaakt, is te danken aan de beperkte aanwezigheid van tannine. Het mag in elk geval duidelijk zijn dat rosé geen combinatie is van rode wijn en witte wijn.

 

Wist je dat het in de Europese Unie verboden is om rode wijn en witte wijn te mixen om er rosé van te maken? Dat is alleen toegestaan in Champagnestreek om exclusieve rosé champagne te maken van rode en witte wijn.

 

ROSÉ WIJN: PERSING

Er zijn verschillende technieken beschikbaar om rosé wijn te maken, zoals persing en maceratie. De druiven komen aan in de wijnkelder om daar af te koelen en worden door middel van persing gekneusd en licht samengedrukt. Na het persingsproces vindt er koeling plaats van het sap om het proces van bezinking in gang te zetten. Na het bezinkingsproces wordt het heldere sap gescheiden en de rest gefilterd tot aromatisch sap. De alcoholische gisten begint na het bezinken van most. De gisting neemt enkele weken in beslag en vindt plaats op een constante temperatuur.

 

ROSÉ WIJN: MACERATIE

Maceratie vormt het proces waarbij de gekneusde druiven als het ware in de sap weken om er aroma, maar ook kleurstof en tannine aan te onttrekken. Bij rosé wijnen zijn er verschillende tijdstippen van maceratie te onderscheiden die elk tot een ander type rosé leiden. Er zijn bijvoorbeeld dagwijnen waarbij de maceratie vierentwintig uur duurt om tot een intense rosé wijn te komen die qua kleur en aroma krachtig is. Zo zijn er ook nachtwijnen waarbij de most gedurende zes tot twaalf uur in aanraking blijft met de druivenschillen. De hele lichtkleurige rosé wijnen zijn heel lichtroze vanwege het ontbreken van contact met de schil.

 

HOE LANG IS ROSÉ HOUDBAAR?

Het is goed om te weten dat een fles rosé wijn niet onbeperkt houdbaar is. De stelregel is dat een fles rosé gedurende maar een tot twee jaar houdbaar is. Het verdient dan ook de voorkeur om binnen een jaar na aanschaf een fles rosé te openen en te drinken. Daarom is het ook aan te raden om rosé van met een jong jaartal te kopen en op een constante temperatuur uit de zon te bewaren. Bijvoorbeeld in een wijnklimaatkast of in een wijnkelder.

 

HOE LANG IS ROSÉ WIJN NA OPENEN HOUDBAAR?

Maak je een fles rosé open dan smaakt de inhoud het lekkerste op de dag van het openmaken. Op het moment dat u de fles opent, komt er zuurstof bij en hierdoor ontstaat er oxidatie en dat komt de smaak niet ten goede. Het is overigens wel mogelijk om een geopende fles rosé nog een dag te bewaren. De geopende fles rosé is dan wel het beste koel te bewaren op een lage temperatuur in de koelkast. De koeling zorgt namelijk voor vertraging van het proces van oxidatie. Door een geopende fles rosé te vacumeren, is het mogelijk om het bewaarproces met een paar dagen te verlengen.

 

ROSÉ WIJN KOPEN

Er zijn allerlei soorten rosé wijn bij ons verkrijgbaar met keuze uit allerlei aroma’s, variërend van framboos tot perzik en van licht kruidig tot citrustonen. Cinsault en Grenache zijn populaire druivenrassen om rosé wijnen van te maken en de Provence rosé is zeker een aanrader. Een rosé smaakt heerlijk op een zomerse dag, maar past ook perfect bij tapas of bij een Niçoise salade. Zo zijn er ook allerlei rosé wijnen geschikt om bij gerechten met kalfsvlees, gevogelte, varkenshaas en schaaldieren te serveren.