Wat is vermouth en hoe drink je het?

Er zijn allerlei verschillende soorten versterkte wijnen en vermouth is daar één van. Het is een versterkte en gearomatiseerde wijnsoort met een verhoogd alcoholpercentage. Het alcoholpercentage van vermouth ligt tussen 14,5% en 21%. De toevoeging van droge ingrediënten, variërend van wortels tot aromatische kruiden bepalen mede de smaak. Er zijn dan ook allerlei soorten vermouth verkrijgbaar, waarbij er een onderscheid te maken is tussen wit en rood.

Bekijk ons ruime aanbod vermouth

Vermouth van verschillende soorten druiven

Er zijn allerlei druivensoorten die geschikt zijn om als basisingrediënt voor vermouth te dienen. Trebbiano is daar een voorbeeld van, net als catarratto, maar ook piquepol en clairette blanche zijn ideale druivensoorten voor vermouth. Bij sweet vermouth, ofwel de zoete variant, is er sprake van de toevoeging van suikersiroop. Dit gebeurt al voordat er sprake is van verrijking van de wijn met meer alcohol. De toevoeging van extra alcohol gebeurt veelal met druifgeest, maar het is eveneens mogelijk om daar suikerbieten of een andere plantaardige bron voor te gebruiken. Het suikergehalte in zoete vermouth ligt overigens een stuk hoger met 10% tot 15% in vergelijking met de droge variant die doorgaans 4% suiker bevat. Tegenwoordig wordt vermouth vooral in Italië geproduceerd in de regio Turijn, maar ook in Marseille in Frankrijk zijn er producenten van vermouth, net als in Spanje en in Bulgarije.

Wist je dat vermouth ontstaan is in Frankrijk en gebaseerd is op een versterkte wijn uit Duitsland waar absintalsem (alsem) aan is toegevoegd? De plant voor de Duits versterkte wijn heet wermut en daar is vervolgens de naam vermouth van afgeleid.

Kruidige wijn

Alsem is een belangrijk ingrediënt voor vermouth en zonder dit kruid is het niet eens toegestaan om vermouth als naam te gebruiken. De kruidige wijn komt tot stand door een variatie aan kruiden. Elke producent past weer andere kruidenmelanges toe om een eigen unieke vermouth op de markt te brengen. Er zijn een aantal populaire kruidensoorten die in het bijzonder geschikt zijn om aan de versterkte wijn toe te voegen. Tijm en koriander zijn daar voorbeelden van, maar ook vanille, kruidnagel en jeneverbessen zijn smaakmakers voor vermouth. Rode vermouth, zoals rosso kenmerkt zich wat dat betreft door een kruidensmaak die je als bitterzoet ervaart. Bianco ofwel witte vermouth heeft een meer fruitige smaak en is bovendien veel zoeter.

Hoe drink je vermouth?

Vermouth is als versterkte wijn op verschillende manieren te drinken. Een populaire manier om deze wijn te drinken, is door het als aperitief of als digestief te nemen. Het drankje leent zich echter eveneens perfect om cocktails mee te maken. Zo is het tevens heerlijk om aan het einde van de middag in de zon op een terrasje te genieten van een glas vermouth. Bij het maken van cocktails is rode vermouth populair om met andere ingrediënten te combineren. Verder smaakt het drankje eveneens prima als je het aanvult met bijvoorbeeld bruiswater of tonic voor een extra verfrissend effect. Overigens zijn er ook varianten van vermouth die als likeurwijn te drinken zijn. Deze bevatten bijvoorbeeld een wat hoger alcoholpercentage van 20%. Een dergelijke likeur smaakt net zo perfect bij een kaasplankje als gecombineerd met chocolade en een espresso.

Wist je dat vermouth ook ideaal is als alternatief voor witte wijn in recepten? Bijvoorbeeld als onderdeel van een marinade, maar ook als basis voor een saus bij een visgerecht.

Meer weten over populaire witte druivensoorten? Lees in ons blog meer over o.a. Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Blanc. 

Hoelang is vermouth te bewaren?

Vermouth is na opening van de fles weliswaar beperkt houdbaar, maar nog altijd langer dan een fles witte wijn of rode wijn. Na het openen van vermouth is het mogelijk om de fles nog twee maanden te bewaren. Het is wel zo, dat naarmate de geopende fles langer blijft bewaard de smaak wat meer verloren gaat. Verder is het goed om te weten dat des te hoger het alcoholpercentage des te beter de smaak bewaard blijft. Een geopende fles vermouth is het beste in de koelkast te plaatsen. Mocht er nog een restje zijn dat je niet meer opdrinkt dan is dit ook te gebruiken om ermee te koken.

Vermouth: helemaal hip

Vermouth is even uit de mode geweest, maar het is inmiddels een drankje dat helemaal weer hip is om te drinken. Het is zelfs een drankje dat als een nieuwe hype te zien is en deze keer een trend blijft, omdat vermouth nu eenmaal eigentijds is met een tijdloos karakter. In het verleden werd de versterkte wijn vaak nog gezien als drankje voor oudere dames, maar dat is nu zeker niet meer het geval. De bijzondere smaak van vermouth is verleidelijk en het is zeker aan te raden om dit drankje een keer te proeven. Overigens geldt net als voor vermouth dat ook andere versterkte wijnen weer in opkomst zijn, zoals port en sherry.

wat is vermouth